Utorak, APRIL 16, 2024
pokajnici_logo

Amira i Jasmina


Moji roditelji su Amerikanci, zivjeli su u Arkansasu - to je takodje bilo mjesto, gdje sam se rodila i odrasla. Kod mojih prijateljica Arapki sam raspoznavana kao bijelkinja-Amerikanka ali elhamdu lillahi, da islam ne poznaje boju, rasu ili nacionalnost.

U Arkansasu sam odrasla na farmi. Moj otac je radio na farmi i uz to bi takodje posjecivao Baptist Crkvu. Ovi su jednostavno kao neka krscanska sekta, kao Katolici,Metodisti itd. samo sto imaju razlicite doktrine. Ali kao prvo vjeruju u trojstvo i da je Isa a.s. bio boziji sin. Moja majka bi ostajala kod kuce. Ja sam takodje samo dijete... Grad u kojem sam odrasla, bio je potpuno naseljen bijelcima i svi su bili krscani.

Cak na udaljenosti i do 200 milja od nas, nije bilo druge vjere ili rasne grupe, tako da sam uvijek smatrala da smo mi svi bili stvoreni podjednaki u Bozijim ocima. Zatim sam otkrila da ovo nije bilo stvarnost ukoliko bi to poredila s misljenjem mojih roditelja, familije i prijatelja. Prvi put kada sam ikada vidjela muslimana desilo se kada sam bila na koledzu Universiti of Arkansas.

Priznat cu, da je prvo sto je privuklo moju paznju,

jeste nepoznata nosnja koju su muslimanke nosile...i nisam mogla vjerovati da su one pokrile svoju kosu. .Bila sam radoznala osoba i zato sam se predstavila, prvoj djevojci-muslimanki kojoj sam imala priliku na tom mom koledzu. Bio je to susret koji je promijenio smjer moga zivota. Nikada je necu zaboraviti! Zvala se Jasmina, bila je iz Palestine. Sjedila bih satima slucajuci je kako pripovijeda o svojoj zemlji, kulturi, porodici i prijateljicama koje je voljela tako puno. Jos vise od svega toga, voljela je svoju vjeru, islam.

Jasmina je posjedovala neki mir oko sebe, kao sto nikada ranije nisam upoznala nekoga slicnim. Pricala bi mi o poslanicima i jednoci Allaha dz.. To je bio trenutak kada sam prvi put saznala da muslimani ne slijede drugoga boga, to je bio samo Allah, vrlo jednostavno ime na Arapskom. Sve sto bi mi rekla cinilo bi me vise senzitivnom i bilo je tako cisto i jasno. Cak sam pomislila, nikada nisam ovo rekla svojim prijateljima niti porodici, da izgleda nikada nisam vjerovala u krscanski koncept trojstva i zasto bih se ja molila Isusu kada mogu dorektno Allahu.

Jasmina je ucinila sve sto je mogla, kako bi me uvela u islam, dokazujuci da je to jedina prava vjera a uz to i nacin i put zivota. Najvaznija stvar za nju je bila, ne ovaj zivot, vec ono sto slijedi poslije njega i da cemo se ona i ja jednoga dana ponovo sresti u Dzennetu. Nakon sto je zavrsila skolovanje trebala se vratiti u Palestinu, znale smo da se necemo ponovo vidjeti, zato je ona plakala i molila me da nastavim uciti jos o islamu,kako bi se mogle ponovo sresti... i sada cujem njen glas, u mojim usima mi odzvanja.

Ona me zvala Ameera od prvoga dana kada sam je upoznala, sto znaci princeza na Arapskom. Zbog toga sam nakon primanja islama izabrala ovo ime, zbog nje... Znam, nisam ja prava princeza ali islam me tretira i cini me da osjecam da to u stvarnosti i jesam! Dvije sedmice, nakon njenog povratka u Palestinu, Jasmina je sehidila! Ubio ju je Izraelski vojnik pred kucom...

Moja dusevna prijateljica je otisla...osjecam kao da je otisao dio mene. Za vrijeme boravka na koledzu, upoznala sam mnogo prijateljica muslimanki sa Bliskog Istoga gdje sam zavoljela uz druzenje i arapski jezik. To je bio tako lijep jezik, posebno kada bi ga slusala dok uce ajete iz Casnog Kur'ana ili slusajuci ga na kaseti, cak iako nemam ideju o cemu se govori, dira me u srce i dusu. Pokusavam svim naporima da naucim Arapsko Pismo - uciti Kur'an i pisati Arapskim jezikom, sto i hocu insaallah, vremenom i praktikom.

Po zavrsetku koledza, vracam se u svoju malu zajednicu, nisam imala vise pocasti da budem okruzena muslimanima ali zedj za islamom i Arapskim jezikom nikada nisu napustili moje srce a sto je moju familiju veoma uznemiravalo. Nakon nekoliko godina, Allah dz.s. mi salje osobu na moju stazu, ko je ustvari bio tako izvanredan primjer islama, bas onako kakav je i islam bio da sam odjednom pocela pitati i citati sve moguce sto sam mogla o ovoj vjeri.

Mjesecima i mjesecima...ucila sam i molila se i napokon 15 aprila 1996 sam primila islam. Nije to bila samo jedna obicna stvarcica da me ucinila uvjerljivijom... bilo je to bas sve o islamu, da sam odlucila nikada i nikada odustati od moga islama! La ilahe illallah, Muhammedurresulullah! Nema boga osim Allaha, Muhammed je njegov poslanik! Kada su, medjutim, moji saznali (porodica i prijatelji) da sam sve to vrijeme izucavala islam, totalno su me se odrekli i cak pokusali da me ubace u bolnicu za umno-poremecene. Smatrali su me ludom! Ali hvala Bogu, nije im to poslo za rukom. Naravno, sve je ovo bilo vrlo razarajuce po mene...ali vremenom mi je bivalo lakse, jedino sto se zahvaljujem Allahu dz.s. koji je moj iman podigao na visok stepen!

Nazvala sam svoju familiju dva dana nakon bombardovanja u Saudi Arabiji. Javili su mi da je moj amidza bio ubijen i da sam ja i moji teroristicki prijatelji odgovorni za to i da je njegova krv na mojim rukama. Plakala sam danima i danima...ali moj iman bi uz sve to bijavao ponovo jaci i jaci i ja bi nastavljala dalje. Ucinila sam nekoliko pokusaja da kontaktiram moju porodicu ali me jos odbijaju cak odlaze tako daleko mijenjajuci i broj telefona, neki su postavljali prepreke i barikade kako ne bih mogla prici njihovim domovima. Jedna od takvih je bila i moja majka. (!?) Ali akoBog da nastavit cu s mojim pokusajima da ih kontaktiram i da im se priblizim.

Nakon sto je proslo cetiri dana od bombardovanja, vratila sam se iz kupovine i pronasla:" terorist lover " (simpatizer terorista) ispisano sprejom na jednoj strani moga vozila. Kada je policija pristigla da uzme izvjestaj, zatrazila sam od njih da pretraze auto zbog mogucnosti drugih steta, kako me ne bi omele u toku voznje...Odbili su, tvrdeci da imam terorist - prijatelje, koji su im navodno 'spremili bombu u autu'. Nisam mogla da vjerujem usima ono sto sam cula! Stvari su postajale cinjenicki puno losije i losije... Jedne noci sam bila podobro napadnuta dok sam parkirala svoje auto, sto se pretvorilo u tucu i tada me izbo nozem.Doduse, bio je uhvacen...sada placa svoju kaznu...radi u komunalnim uslugama (!?)kupi smece sa ulica, cisti javna dvorista i obavlja sitne poslice u policijskoj postaji i...onda se cudimo kako imamo visok standard kriminala u US !?

Mnogo puta bi imala presjecenu vezu kocnice u autu tako da sam cesto gubila kontrolu u voznji. Bila sam nekoliko puta napadnuta u svojoj kuci od nekog nepoznatog muskarca. Zvizga pistoljskih metaka je porodicni zvuk, medjutim stali bi vani i pucali u moju kucu. Tako jednoga dana i gradski peraci vesa su iznenada 'izgubili' moju islamsku odjecu; moje djilbabe,abaije, nikabe i hidzabe...cudo da je sva moja 'zapadna' odjeca bila vracena umjesto druge. Ovi ovdje ljudi, ukljucujuci moju familiju su mi oduzeli mnogo toga i unistili mnogo stvari...ali jednu stvar koju nikada nece moci oduzeti od mene je moj islam i nikada nece unistiti moj iman a Allah dz.s. je takodje uz mene i cuva me.

Trenutno, dok vam pisem ove recenice, na sudu sam jer nejmam pravo da diskutujem javno, ne zbog toga sto sam ucinila kriminal...povrh svega, sud mi zabranjuje da napustim ovaj grad. (Lici na demokratiju, nejma sta, prim. aut.) Ali, na koncu svega, nece ni u ovome uspjeti, insaAllah! Ono malo znanja sto imam i sto se jos borim da neucim jeste obnavljano sa interneta i iz knjiga i materijala koji mi salju moje iskrene prijateljice muslimanke i porodice sa interneta. Zahvaljujem im se na podjeli njihova znanja i za njihove dove i rijeci utjehe i hrabrosti. Sve moje postovanje i dove su sa vama. Jasmini...moja prijateljice i sestro u islamu, ti koja si bila prva sto si podijelila islam sa mnom... znam kada sam primila islam ti si se tada nasmijala i zahvalila Allahu dz.s. svim zahvalnicama i velicanstvenosti... vidimo se u Dzennetu, insaAllah! Volim te Seko...

Ne pisem ovo u nadi da cu dobiti vase simpatije. Molim vas da me se sjetite u dovama. Nepravda kojoj se mi muslimani suocavamo u cijelom svijetu mora jednom stati i doci tome kraj. Ovo je vrijeme kada mediji moraju da koriste metod: 'istina citat' sto se tice islama a ne samo ono sto oni zele i sto im odgovara montiraju i prezentuju... Inace, ako stvarno zele da prezentuju i sire dogadjanja na Bliskom istoku ili Americi gdje su muslimani glavna negativna uloga,onda trebaju isto tako da prikazuju krscane i krscanstvo kada se nesto veoma uzasno desava, tada bi da pobjegnu od crne istine!!!

Za nas muslimane... na nama je da odbacimo nase tradicije, kulture, vlade,nacionalizam i samo da budemo muslimani kako nas je Allah dz.s. stvorio da budemo.

esselamu alejkum



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POKAJNICI

POSJETITE MINBER.BA

  • Post u mjesecu Ševvalu
    Piše: Mr. Safet Kuduzović Post je jedan od najvrednijih ibadeta i temelj islama. On pripada Allahu Uzvišenom Koji nagraðuje za njega. Nad drugim ibadetima odlikuje...
  • Šta nakon Ramazana?
    Priredio: Sead ef. Jasavić Naša duša u ramazanu je bila upošljena namazom, kako dnevnim tako i noćnim, učenjem i slušanjem Kur’ana, postom i zikrom, dovama...
  • Ramazanska računica i bajramski maturanti
    Piše: Amir Durmić Pored svih blagodati koje mjesec ramazan nosi sa sobom, a koje su teoretski, manje-više, poznate najvećem broju muslimana, svaki vjernik na ramazan...