Utorak, APRIL 16, 2024
tekstovi_logo


Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uzviseni Allah pred kraj svakog stoljeca posalje ovom ummetu ucenjaka koji ce obnoviti njihovu vjeru." Islamski ucenjaci prihvataju ovaj hadis i uzimaju ga kao argument, a brojni strucnjaci ocijenili su ga autenticnim. Sejhul-islam Ibn Tejmijje kaze: "Obnavljanje vjere biva nakon sto (njeno prakticiranje) izblijedi kod ljudi." Neki ucenjaci smatraju da je obnovitelj vjere u prvom stoljecu bio Omer b. Abdulaziz. U drugom -imam Safija. U trecem - Ebu Abbas b. Surejdz (a drugi kazu - Ebul-Hasan el-Esari). U cetvrtom - Ebu Hamid el-Esferani (drugi, opet, kazu - Ibnul-Bakilani). Tako Allah, dzelle sanuhu, iz Svoje neizmjerne milosti, na kraju svakog stoljeca posalje ucenjaka koji ce ozivjeti ljudima izvornu vjeru koju su umrtvili, ili su je raznoraznim novotarijama izmijenili.

Jedan od velikana savremenog doba cije ime ce se pamtiti i ostati duboko urezano u svijetlim stranicama islamske historije, cije je znanje ispunilo obzorja, a njegova djela preplavila kontinente, covjek je ciji je zivot bio ispunjen citanjem, proucavanjem, pisanjem i recenzijom, ucenjak koji je svakoj sekundi svoga zivota pridavao paznju i koristio je na najadekvatniji nacin, bio je Ebu Abdurrahman Nasiruddin b. Nuh Nedzati Albani, rahimehullah, obnovitelj islamskih znanosti opcenito, a hadiske nauke posebno. Krajnje je nezahvalno u jednom kratkom clanku govoriti o biografiji ucenjaka poput sejha Albanija. Stoga cemo navesti samo izjave najpoznatijih ucenjaka danasnjice koje su pokazatelj mjesta koje uziva sejh Albani kod savremenih ucenjaka.

Ibn Baz: "Pod nebeskim svodom nisam vidio hadiskog strucnjaka kao sto je ekspert Muhammed Nasiruddin Albani"; "Sejh Albani poznat je kao pripadnik ehli-sunneta vel-dzemata, cuvar hadisa \ borac na Allahovom putu glede toga"; "Sejha Albanija poznajem kao covjeka ispravne akide."

Kada je sejh Ibn Baz upitan o prethodno navedenom hadisu i tome ko bi mogao biti obnovitelj vjere u ovom stoljecu, odgovorio je: "Sejh Muhammed Nasiruddin Albani obnovitelj je u nasem vremenu, a Allah najbolje zna."

Stalni kolegij za islamsku da'vu u sastavu: Ibn Baz, Afifi, Gudejan i Abdullah b. Kaud: "Albani nam je poznat kao ucenjak, sluga hadisa i borac ehli-sunneta vel-dzemata, a njegova su djela korisna."

Sejh Muhammed Emin Senkiti, imam kur'anskih nauka, autor poznatog tefsira i brojnih djela, kada bi ugledao sejha Albanija u Poslanikovoj, sallallahu alejhi ve sellem, dzamiji, prekinuo bi predavanje, ustao i poselamio se sa sejhom Albanijem.

Muhammed b. Ibrahim Alu Sejh: "Cuvar hadisa, pomagac istine i borac protiv zablude."

Ibn Usejmin: "Koliko poznajem Albanija iz nasih susreta kojih je prilicno malo, brizan je glede rada prema sunnetu i borac protiv novotarija, kako u pitanjima akide, tako i u propisima."

Kada je na jednoj audio kaseti vidio natpis Muhaddis ama Muhammed Nasiruddin Albani, rekao je: "Ne, on je muhaddis ovoga vremena.

Bekr b. Abdullah Ebu Zejd: "Albanijevo pomaganje sunneta i akide prvih generacija osporava samo njegov neprijatelj ili neznalica."

Abdulmuhsin Abbad, poznati medinski muhaddis: "Albani je veliki ucenjak i sluga sunneta, ispravnog akaida, i nije dopusteno o njemu pogrdno govoriti... Stao je u odbranu akide selefa i njihovog pravca, i svi koji tragaju za znanjem ovisni su o njegovim djelima... Smrt ovog ucenjaka velika je nesreca za muslimane."

Hamud b. Abdullah: "Albani je postao simbol sunneta i vrijedanje Albanija jeste put ka udaru na sunnet." (Vidjeti: Dzuhudul-imami Albani, str. 22, i El-lmamul-Albani, str. 147)

Abdulaziz Alu Sejh: "Albani je pomogao sunnetu u ovom vremenu."

Abdullah b. Akil: "Smatram ga imamom sunneta i vrhunskim hadiskim strucnjakom, i veliku je uslugu ucinio sunnetu u svojim djelima."

Sejh Salih b. Abdulaziz Alu Sejh: "Nema sumnje da je smrt velikog ucenjaka Albanija stvarna nedaca za ummet, jer je Albani velikan od muslimanskih velikana, jedan od hadiskih eksperata, preko kojih je Allah sacuvao ovu vjeru i preko njih rasirio sunnet."

Sejh Mukbil ev-Vadai, muhaddis Jemena, upitan u vezi s Albanijem, rekao je: "Moje uvjerenje kojim se zelim pribliziti Allahu sroceno je u recenici: 'Sejh Albani je jedan od obnovitelja na koje se odnosi hadis: 'Uzviseni AUah pred kraj svakog stoljeca salje ovome ummetu ucenjaka koji ce obnoviti njihovu vjeru.""

Abdusamed b. Serefuddin: "Najved ucenjak hadisa u ovom vremenu."

Na desetine drugih ucenjaka posyjedocili su znanje i imamet sejha Albanija, od njih jesu: sejh Mustafa Zarka, sejh Abdurrahman Abdulhalik, sejh Hammad Ensari, sejh Muhammed Esjubi, sejh Abdullah Bessam, sejh Zejd Fejjad, sejh Muhammed Gazali, sejh Karadavi, sejh Tantavi, sejh Abdulkerim Zejdan, sejh Abdullah Menia, sejh Ahmed en-Nedzmi, sejh Muhammed Sebbag, sejh Muhammed Id Abbas, sejh Muhibbuddin Hatib i mnogi drugi. Sejhu Albaniju znanje i imamet posvjedocili su i njegovi savremenici koji su se, nazalost, otvoreno suprotstavili njegovom pravcu, kao sto je bio Ebu Fadl Gumari, koji o sejhu kaze: "Dobro poznaje hadis...", da bi potom okaljao sejhovu cast na njemu svojstven nacin. Ebu Fejd Ahmed Gumari, koji je, takoder, pokazivao otvoreno neprijateljstvo prema sejhu Albaniju, rekao je: "Izucavao je hadis i savrseno ga je izucio."

Sejh Albani, rahimehullah, izgledao je kao covjek iz prvih generacija koji se pojavio u nasem vremenu. Nije mi poznat ucenjak koji je iskazivao toliku briznost kada je u pitanju sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao sto je bio sejh Albani. Njegova rigoroznost glede toga u ocima obicnih masa cesto je podsjecala na pretjerivanje. Neki njegovi ucenici kazu da je sejh Albani tabiin koji je okasnio sa svojom pojavom do ovog vremena.

Pored svih odlika koje su krasile sejha Albanija i jedinstvene uloge koju je odigrao u ovom vremenu svojom rijecju i perom, sejh, rahimehullah, nije bio nepogrjesiv, jer je odjecom nepogrjesivosti bio odjeven samo Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Islamske ucenjake uzimamo kao posrednike kada se radi o razumijevanju islama, ali nam je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jedini uzor i samo njega slijepo slijedimo. Tako nas uce nasi velikani, a izmedu ostalih i sejh Albani, a Allah najbolje zna.

 

preuzeto iz djela "FETVE" mr.Safet Kuduzovi?

 

 

 

 



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

VELIKANI UMMETA

POSJETITE MINBER.BA

  • Post u mjesecu Ševvalu
    Piše: Mr. Safet Kuduzović Post je jedan od najvrednijih ibadeta i temelj islama. On pripada Allahu Uzvišenom Koji nagraðuje za njega. Nad drugim ibadetima odlikuje...
  • Šta nakon Ramazana?
    Priredio: Sead ef. Jasavić Naša duša u ramazanu je bila upošljena namazom, kako dnevnim tako i noćnim, učenjem i slušanjem Kur’ana, postom i zikrom, dovama...
  • Ramazanska računica i bajramski maturanti
    Piše: Amir Durmić Pored svih blagodati koje mjesec ramazan nosi sa sobom, a koje su teoretski, manje-više, poznate najvećem broju muslimana, svaki vjernik na ramazan...