Nedjelja, AUGUST 14, 2022
tekstovi_logo

Vrijednost obilaska bolesnika


hospitalEbu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
 -Ko je danas zapostio?
-Ja - rece Ebu Bekr.
-Ko je danas obisao bolesnika? - ponovo upita Alejhisselam.
-Ja - opet se javi Ebu Bekr.
-Ko je danas klanjao dzenazu?
-Ja - rece Ebu Bekr.
-Ko je danas nahranio siromaha?
-Ja - rece Ebu Bekr.
Mervan kaze:"Cuo sam da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:Ko u jednom danu uradi sve ovo uci ce u Dzennet."(Muslim)
 Dzabir kazuje:"Vjerovjesnik je,sallallahu alejhi ve sellem,usao kod Ummu Saibe,koja se tresla od groznice,pa joj rece:
 -Sta ti je?


-Groznica,Allah je ponizio! - uzvrati.
-Nemoj tako govoriti - rece Alejhisselam - ona cisti vjernika od grijeha kao sto kovacki mijeh cisti gvozdje."(Muslim i Ebu Ja`la)
Ebu Seid prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
"Obilazite bolesnike i ispracajte dzenaze,jer to ce vas podsjetiti na onaj svijet."(Ahmed,Ebu Davud Et-Tajalisi i Ebu Ja`la)
 Ebu Hurejre prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
 "Tri stvari su duznost svakog muslimana:obilazak bolesnika,prisustvo dzenazi i nazdraviti(kazati mu:Jerhamukellah) onome ko se zahvalio Allahu nakon sto je kihnuo."(Ahmed,Ebu Ja`la i Ebu Davud Et-Tajalisi)
 Moliti Allaha da podari bolesniku ozdravljenje
 Sa`d b.Ebu Vekkas prenosi da ga je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem posjetio dok je bio bolestan u Mekki.Sa`d zaplaka.
 -Zbog cega places? - upita ga Alejhisselam.
-Bojim se da ne umrem kao Sa`d b.Havle El-Kuresi El-Amiri u zemlji iz koje se iselio - odgovori Sa`d.
-Gospodaru,izlijeci Sa`da. - tri puta rece Alejhisselam...(El-Buhari,Muslim,En-Nesai,Ahmed i El-Bjeheki u Es-Sunenu)
 Nagrada za obilazak bolesnika
 Sevban prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
 
-Ko obidje svoga brata kao da je u berbi dzennetskog hurfeta.
-A sta je to dzennetski hurfet? - neko upita.
-To su njegovi plodovi - odgovori.(Muslim)
 Razgovor bolesnika i posjetioca
 Dzabir b.Abdullah prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:
 "Ko posjeti bolesnika,zagazio je u Boziju milost,a kada sjedne,u potpunosti je obuhvacen Njegovom miloscu."(Ahmed,Ibn Ebu Shejbe,Et-Taberani u Es-Sagiru i Ebu Ja`la)
 Obilazak nevjernika(musrika)
 Enes prenosi da se zidovski djecak koji je sluzio Vjerovjesnika sallallahu alejhi ve sellem razbolio.Vjerovjesnik mu ode u posjetu,sjede pored glave i rece:- Primi islam.
Djecak pogleda u svoga oca,koji je bio pored njegove glave i koji mu rece:
 -Poslusaj Ebu-l-Kasima sallallahu alejhi ve sellem - i djecak primi islam.Kad je Vjerovjesnik izisao,rece:
-Hvala Allahu koji ga je spasio Vatre.(El-Buhari,Ebu Davud i El-Bejheki u Es-Sunenu)
 Sta se kaze bolesniku
 Ibn Abbas prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem otisao u posjetu jednom beduinu.Alejhisselam je,kad udje kod nekog bolesnika,imao obicaj kazati mu:
 -Cist,ako Allah da.(La be`se tahurun insaAllah)
-Taj je cist,a ovo kod mene je groznica koja vrije u oronulom starcu koja ga u kabur tjera - uzvrati beduin.
-Onda je tako - rece Alejhisselam.(El-Buhari,Ahmed,Ibn Hibban i El-Bejheki u Es-Sunenu)
 Obilazak teskog grjesnika
 U djelu Ed-Durru-l-muhtar stoji:"Ispravno misljenje jeste da je oblazak bolesnog grjesnika dozvoljen jer je i on musliman,a obilazak bolesnika je duznost prema muslimanima."Ja kazem:Ako je dozvoljeno obilaziti bolesne nevjernike onda je obilazak grjesnika od muslimana preci i takodjer dozvoljen.
 Gdje ce sjesti onaj koji dodje u posjetu bolesniku
 Ibn Abbas prenosi da bi Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem prilikom obilaska bolesnika sjedao pored njegovog uzglavlja i sedam puta proucio:"Molim Velikog Allaha,Gospodara velikog Arsa,da te izlijeci."Ako bi bolesniku bilo sudjeno da jos zivi,bivao bi izlijecen od bolesti.(Ibn Madze,Ahmed,Et-Taberani u El-Kebiru i Ed-Darimi)
 Bolest je iskupljenje za grijehe
 Ebu Seid El-Hudri i Ebu Hurejre prenose da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:"Allah ce muslimanu za svaku klonulost i slabost,brigu i tugu,bol i tjeskobu,pa cak i za svaki trn koji ga ubode,oprostiti dio njegovih grijeha."(El-Buhari,Muslim,Et-Tirmizi i Ahmed)
Preneseno jje da je Selman el-Farisi obisao bolesnika i tom prilikom mu rekao:Raduj se!Svaku vjernikovu bol Allah ucini otkupom za grijehe i uzrokom Svoga zadovoljstva.Bolestan grjesnik je poput deve koju vlasnik zaveze,potom je odveze;ne zna ni zasto je bila svezana ni zasto odvezana.
 
Bolesniku ce se pisati dobra djela koja je radio dok je bio zdrav
 Abdullah b.Amr prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:"Svakom se bolesniku nastave pisati dobra djela koja je radio dok je bio zdrav."(Ebu Davud i El-Hakim) Sljedeci hadis koji je zabiljezio Ibn Hibban potvrdjuje da se ovim podrazumijeva bolesnik musliman.Naime,Enes b.Malik prenosi da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao:"Allah ce svakom muslimanu,sve dok bolest bude trajala,pisati dobra djela koja je cinio u zdravlju.Ako mu Allah podari zdravlje,dadne mu da osjeti slast tih djela,a ako ga usmrti,oprosti mu."
 Obilazak djece i beduina
 Potvrdjeno je sahih predajama da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem kao jedinstveni nas uzor i najbolji primjer u historiji covjecanstva obilazio i bolesnu djecu i beduine,a beduini su najzaostalija kategorija u drustvu,sto bi u nasem vaktu bilo obici nekoga koga niko u drustvu skoro ne primjecuje.To je primjer svima za pouku.
 Da li se bolesnikove rijeci"bolestan sam" smatraju jadikovanjem?
El-Buhari u Edebu zabiljezio je predanje da je Abdullah b.Zubejr posjetio Esmu u bolesti i pitao je:Kako si?Ona je odgovorila:Bolesna sam!
Iz ovoga zakljucujemo da takvo nesto ne spada u jadikovanje,vec je to iznosenje suste isitine.Medjutim,ako bi bolesnik ucestalo ponavljao ove rijeci ili neke druge slicne rijeci, koje upucuju na to da on mnogo zali sto je bolestan, to bi moglo uticati na njegovu nagradi, i to bi moglo upucivati na jadikovanje koje je pokudjeno.
 Cijenjena braco i sestre,smatram da je ovo jedna veoma bitna tema u zivotu svih muslimana,a malo je od nas onih koji se istinski pridrzavaju principa koji su u njoj.Poznajem mnogo muslimana,i mnogo vjernika,ali medju njima bih istakao jednog jedinog covjeka koji mi ne izlazi iz misli dok pisem ovaj tekst,a to je jedan stari dedo iz Travnika kome ne smije proci jedna sedmica a da ne posjeti travnicku bolnicu.I ono sto je najzanimljivije u tome jeste da on ne bira koga ce posjetiti,ne posjecuje samo rodbinu ili poznanike,on jednostavno ide u bolnicu pa ako nema niko poznat posjetice bilo koga.Allahu ekber,taj insan je neprimjetni vjernik medju nama,uopce se ne istice niti eksponira,ali elhamduilillah,mene je Allah pocastio da ga primijetim.Kada mi je babo lezao u bolnici,dok sam sjedio pored njega,usao je taj Allahov rob.Bio sam sokiran i ganut do suza,evo i sad suze liju same dok se prisjecam tog velikog covjeka.Allah te nagradio veliki muslimanu!On svake sedmice sjedi u dzennetskoj basci.On nema brade kao ja,ali ja, kada bi imao jos jedan zivot necu  toliko puta obici bolesnike kao sto je to ucinio ovaj covjek.Prema tome ostavimo sudjene Allahu jer ne poznajemo ljudska cjelokupna djela.Kada sam jedne prilike trebao da porazgovaram s tim insanom, u vezi nekog posla,nisam ga nasao kod kuce.Pitao sam njegovu hanumu gdje bi ga mogao naci,a ona mi je odgovorila:A gdje drugo mili brate ako ne u bolnici.Allahu ekber.Suze...suze...suze...Allah ti dao lijepi Dzennet moj prijatelju,jer si mi prakticno  pokazo ovu lekciju.Pripremio:Daijja Miralem Mehic.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

AHLAK

POSJETITE MINBER.BA