Utorak, SEPTEMBER 21, 2021
tekstovi_logo


sefik_kurdicVANO UPOZORENJE!

Brojni su hadisi koji se pripisuju Allahovom Poslaniku,salallahu alejhi ve sellem, a koji tretiraju mjesec redeb i ibadete u njemu. Upozoravam na oprez, jer je puno hadisa izmiljeno koji tretiraju ibadet, a posebno post, u ovom mjesecu.
Nije opasno ibadet ?initi u nekom mjesecu ako to nije izravno zabranio Vjerovjesnik, salallahu alejhi ve sellem, ali je do krajnjih granica opasno pripisivati Allahovom Poslaniku,salallahu alejhi ve sellem, ono to on nije nikada kazao o ibadetu u ovom konkretnom mjesecu!
Svako ko bi prenio ili citirao ovakvu predaju, izuzev ako eli ukazati na njenu apokrifnost, ubraja se u red laaca na Allahovog poslanika, Muhammeda, salallahu alejhi ve sellem, pa makar mu namjere bile najplemenitije. Ovo se temelji na hadisu Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem: "Ko prenese od mene jedan hadis, znaju?i da je laan, i on je jedan od laaca na mene!" (Muslim i Ibn Made)
Tako?e, nije dozvoljeno prenositi od Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem, bilo kakva predanja, bez detaljne provjere i potrebne valorizacije od strane hadiskih eksperata, to se eksplicite razumije iz rije?i Allahovog Poslanika,salallahu alejhi ve sellem, koji u predaji Abu Hurejre, r.a, kae: "Dovoljno je lai jednom ?ovjeku da prenosi sve to ?uje!" (Muslim)

Preuzeto sa FB profila uvaenog dr. efika Kurdi?a


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI