Utorak, MARCH 19, 2024
tekstovi_logo

ODBIO JE DA SE POKORI NAREDBI ALLAHOVOG POSLANIKA,SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM I RUKA MU SE ODUZELA


ukocena_rukaPrenosi Muslim u svom Sahihu od Seleme ibn El-Ekve`a, r.a., da je covjek jeo kod Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,lijevom rukom pa je rekao(Poslanik):"jedi desnom rukom." Odgovorio je:"Ne mogu." Poslanik ,sallallahu alejhi we sellem rece:"Neces ni moci.Samo ga je oholost sprijecila da jede desnom rukom." Seleme dalje pripovjeda:"Nije je podigao do svojih usta."

Ruka mu se oduzela zbog oholosti nad sunnetom Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem,i zbog Poslanikove kletve.I da je jeo desnom rukom i slijedio Poslanika u beznacajnoj naredbi ne bi ovaj protivnik Poslanikove naredbe zasluzio ovu kletvu radi koje mu se ruka ukocila.Ovaj hadis objasnjava vaznost Sunneta u Islamu i upozorava na njegovo zapostavljanje ili nemar u njegovom sprovodjenju ili njegovo podcjenjivanje.Kao sto se u danasnjem vremenu desava od strane onih koji vicu danonocno ismijavajuci ga i postavljaju njegovo sprovodjenje kao kamenje za spoticanje na putu da`ve.(Slavljen neka si,ovo je velika potvora).

Ovaj prethodni hadis sputava ruke podrugljivaca koji odbijaju izgled Poslanika sallallahu alejhi we sellem i oponasaju strance u njihovoj odjeci,jelu i picu.I put nevjernika im je blizi od puta njihovog Poslanika.A Allahu se zalimo!



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

SIRA

POSJETITE MINBER.BA