Subota, Svibanj 18, 2024
tekstovi_logo


Pripremila; Fuada Delic

( Feminizmom do gubljenja vjere i duhovnosti zene)

Nagon je takodzer prirodan Boziji dar koji ljudima sluzi da uzivaju u zivotu i da pronalaze motivaciju za djelovanje. Problem nastaje onda kada nagoni ovladaju intelektom i on ne bude u stanju voditi covjeka.

Kako ulazim u prodavnice pune casopisa i novina na rafu za casopise 90% zene, uglavom fotosopovane zategnute. Slazem se da ljepota je lijepa stvar I to je jednim djelom izraz psihickog I fizickog zdravlja ali mi se isto tako istovremeno cini pretjerano. Po istrazivanju vecina tih casopisa citaju zene.

Cemu potreba na toliko nadmetanje koja je vise utegnuta ili bolje nasminkana?, cemu toliko nadmetanje u ljepoti? Ovaj sindrom uljepsavanja, I pretjeranog modnog natjecanja koji se javlja kod zenskog svijeta se postepeno talozi I stvara sindrom stresa, a ovaj sindrom se akumulira u osjecaje da gubimo kontrolu nad prirodnom ljepotom i nad vlastitim zivotom. Bojim se da ovako stanje zene ce dovesti do ostvarnuca filozofske misli Roussou i Lock gdje zenu smatraju frivolnom, nesposobnom da djeluje u skladu sa univerzalnim umom, te zbog toga ''Zena treba da budu iskljucena zbog svog ''prirodnog'' moralnog karaktera i opasnog utjecaja na moral i gradzanske vrline.

 

Nekada zene su tezile da budu uspijesne, poslovne, dobre majke, supruge i savrsene domacice a danas mi se cini da zene teze za udovoljavanje muke mate .

Nekada zene su se brinule kako ce da skuha, da opera, da pokaze zadacu, da ide na roditeljski da placa racune, da radi vani kuce i da bude majka, zena, ljubavnica i domacicai sve je to znala da izbalansira. i cesto postavljam pitanje sama sebe gdje su nestale sve one talentirane, inteligentne, vrijedne i kreativne djevojcice i perspektivne, obrazovane studentice?

 

Zene se danas lakse upustaju u ideju o napustanju porodicnog zivota i hode u utrku s muskarcem u poslovnom zivotu. Ovakav nacin utrkivanja prema posljednjem izvjestaju iz American Psychological Association zene sve vise posjecuju ustanove za stres. Prema ovoj naucnoj instituciji za istrazivanje stresa kod zene je danas ozbiljan simptom sto dovodi do velikog zabrinjuca, 6.8 miliona zenskog svijeta u Americi je dijagnozirano sa simptomom stresa. Ovo je samo broj prijavljenih a smatra se da dupli broj je ne prijavljene.

Neki od nacina ispoljavanja ovog simptoma;


Fizicki simptomi - u ovu kategoriju najcesce spadaju hronicni umor i iscrpljenost koji mogu da budu predznak i za neke druge probleme ali se ne uzimaju dovoljno ozbiljno. Nesanica je simptom koji, sa prethodna dva, cini zeleno svetlo za akciju rjesavanja problema. Postoje jos niz smetnji koje mogu biti i individualne a nedvosmisleno ukazuju na problem, kao sto su probavne smetnje, nagla promena tjelesne tezine, razliciti bolni simptomi, smanjen imunitet, povecana potreba za sedativima, cigaretama ili cak alkoholom.


Emocionalni simptomi - Simptomi mogu biti depresija, emocionalna praznina, osjecaj gubitka zivotnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije za odlazak na posao, gubitak entuzijazma, apatija, izolacija, dosada, osecaj tuge i bespomocnosti, dozivljaj bezvrednosti, gubitak samopouzdanja i samopostovanja, osjecaj gubitka snage.

Simptomi u ponasanju (bihevioralni simptomi) - Promena ponasanja je je svakako posledica nekih psihickih stanja, te ukoliko primjetite promjene koje vam nisu svojstvene ili vam neko drugi skrene paznju na njih - reagujete. Posledica moze da bude jos vece propadanje u probleme i ulazenje u "zacarani krug problema" iz kog nije lako izaci jer jedan problem stvara drugi. Ceste promene u ponasanju su: gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, preterana osetljivost na spoljasnje uticaje, npr. buku, svetlo mirise, negativni stav prema poslu, ljudima, medzuljudski sukobi, bezosjecajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, porodicni problemi, razvod braka, raspad prijateljstava, suicidalni izlaz...


Prevencija ovog simptoma;

>Osnazi svoje pozitivni osjecaje o samoj sebi. Misli pozitivno o svojoj zenskoj individualnoj ulogi. Postavi sebi pitanje sta je svrha tebe kao zene.

>Prepoznaj i postuj svoje granicu zene. Svoje bore, svoje sijede kose, shvati da je ovo jedna faza zivota, uzivaj u zivotnoj prirodnoj promjeni.

>Nauci korisno upotrebljavati svoje vrijeme. Nastoj da dan iskoristite u produktivnost, svaki novi dan da nesto novo naucis , osvjezi svoj moral.

>Postavi si realisticke ciljeve ( nauke, obrazovanja, majcinstva i poslusne supruge).

>Zdravo se hrani, nemoj biti lijena za kuhanjem zdrave hrane.

>Redovito vjezbaji bavi se nekim hobijem( pisanje, poezija, setanje).

>Skrati sate s pavanja.


Zahvaljujuci feminizmu i zenskoj emanicipaciji pod utjecajem feminizma bojim se da zena gubi duhovnu i vjersku stranu zivota!

 

Izvori:

1)National Institute of Mental Health

2) American Institute of Stress

3) Azar, Beth. A New Stress Paradigm for Women. APA Monitor, July/August 2000.

4) Women and Stress by Leonard Holmes

 Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PORODICA

POSJETITE MINBER.BA

  • O dužini odjeće
      Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Isbal (prekomjerno dugi krajevi odjeće) može biti u izaru...
  • Osobine licemjera
    Piše: Dr. Hajrudin Tahir Ahmetović Abdullah b. Amr, radijallahu anhuma, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko bude imao četiri svojstva, taj...
  • Ummet anesteziologa
    Piše: Muhamed Ikanović Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao na mezarje i rekao: “Kako bih samo želio da...