Utorak, MARCH 28, 2023
tekstovi_logo

U hidzabu imam identitet


Prije nego sto napustim svoj dom svakog jutra kad krenem na posao, uvezem kosu sa parcetom tkanine, pokrivajuci svaki dio od cela do vrata. Taj komad odjece je za mene vise od tkanine to je moja licnost. Ja sam Britanka muslimanka, odlucila prije dvije godine da nosim hidzab. Kao i hiljadama muslimanki sirom svijeta hidzab je postao dio mene, nosim ga sa ponosom i ubjedjenjem.


Odlucila sam da se pokrijem hidzabom nakon svog licnog putovanja kroz ucenje o mojoj religiji islamu.

To moje licno putovanje pocelo je godinu dana prije napada na svjetski trgovinski centar u Njujorku, ali moja potraga za znanjem se jos vise zahuktala nakon 11. septembra, kada je islamska zajednica sirom svijeta i Velike Britanije pocela bivati pod pritiskom intenzivnog promatranja od strane politicara i medija.


Solidarnost

To je pocelo kada sam odlucila da se na meni vidi da sam muslimanka. Zeljela sam da ljudi koji prolaze pokraj mene na ulici opaze da sam muslimanka i da sam ponosna na svoje vjerovanje, hrabrost i kulturu.

Na puno nacina u nosenju hidzaba sam pronasla cin solidarnosti sa svim muslimankama sirom planete. Evo, ja sam skolovana muslimanka sa Zapada ali ipak i pored svega ne mogu zamisliti kako je biti Iracanka, Bosnjakinja, Palestinka ili zena iz Somalije. Ipak, mi djelimo isti identitet kroz islam i kroz nosenje hidzaba. Pronasla sam puno spopstvene snage u nosenju hidzaba.

Zena i islam: upitajte eksperte

Nakon 11. septembra, doslo je do porasta broja zena, prakticno mladih zena, koje su se pokrile hidzabom. I kako mi kazu neke do toga je doslo sopstvenim izborom.

Setajuci glavnim ulicama u Velikoj Britaniji nedjeljom ujutru u mogucnosti ste sresti mladu muslimanku koja je pokrivena hidzabom uobicajeno u boji ostale odjece koja je na njoj.

Na putu ka poslu opazim dosta sestara sa njihovim maramama nosenim razlicitim stilovima i u svim bojama duge.

Veliku sam snagu pronasla noseci hidzab (maramu) i sada sto se tice kose, svaki mi je dan dobar, onoliko koliko sam ja zainteresovana.

Kada se susretnem sa nekom muslimankom na ulici mi se nasmijesimo jedna drugoj. Ponekad i klimnemo samo glavom medjusobno, a cesto i razmijenimo pozdrav:
Esselamu Alejkum! - Alejkumusselam!

Reagovanja

Primjetila sam da je najjaca reakcija na moje nosenje hidzaba onda kada sam izvan Velike Britanije.

Nedavno sam bila u Kairu gdje sam imala ugovoren susret sa prijateljicinom prijateljicom u jednoj kafedzinici.

Pozvala sam je na njen mobitel i dogovor je bio sa se nadjemo u predvorju hotela gdje smo odsjeli.

Kada sam prisla da je pozdravim, ona je ostala ukocenih usta od cudjenja.

Nije da ne priznajem; Ipak znam da postoje jako veliki problemi u Muslimanskim drzavama. Kasnije dok smo pile kafu smogla je snage da me pita zasto sam pokrivena hidzabom.

Pomislih kako je to smijesno; jedna egipatska muslimanka, koja zivi u arapskom svijetu pita muslimanku rodjenu na Zapadu zasto nosi hidzab.

Kada sam joj pojasnila svoje razloge pocela je djelovati opusteno i onda je izvadila svoju kutiju cigareta iz torbice i pocela pricati njeno vidjenje hidzaba kao nesto sto je staromodno i njoj kao voditeljici TV Vijesti nedopustivo.

Opazanja

Zaista mislim da je Zapad previse okupiran bojeci se hidzaba burhe i cadora. Priznajem da postoje ogromni problemi u muslimanskim drzavama po pitanju jednakosti i prava zena. Ali zene se suocavaju sa problemima koji se ticu njihovog spola sirom cijelog svijeta, samo je razlika u nivoima tih problema. Unutar islama postoji izobilje prilagodjavanja, nacin na koji se muslimanka oblaci razlikuje se od drzave do drzave, takodje i nacin nosenja hidzaba je jako razlicit.

Islam ide izvan granica drzava, kontinenata, kulture, jezika i ubjedjenja.

Kroz islam osjecam se uzvisenija, usmjerena sam ljepotom, jednostavnoscu nosenja hidzaba i pravca koji je dat mom zivotu.

Shaista Aziz
London
Prevela: eminna
Izvor: BBC


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ZA SESTRE

POSJETITE MINBER.BA