Utorak, MARCH 19, 2024
tekstovi_logo

SAVJETI SESTRI MUSLIMANKI


1. Robuj samo Uzvisenom i Jedinom Allahu, sprovodi sve vrste i oblike ibadeta koje ti je On u Kuranu naredio na nacin na koji ih je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, obavljao.

2. Cuvaj se sirka u vjerovanju i ibadetu; sirk je glavni povod upropascavanja i propadanja covjekovih djela.

3. Kloni se novotarija u vjerovanju i ibadetu; novotarija je zabluda, a ko slijedi zabludu, zavrsice i vatri dzehennemskoj.

4. Cuvaj svoj namaz i redovno ga obavljaj; ko cuva svoj namaz, sacuvace svoja djela, a ko ne cuva svoj namaz, sva su mu djela propala. Uljepsaj svoj abdest prije svakog namaza i obavljaj ga mirno i skruseno, bez zurbe; Ne odlazi vrijeme namaza, jer ako je covjekov namaz ispravan, sva su djela ispravna.
5. Budi pokorna svome muzu, ako je on pokoran Allahu, dzelle sanuhu, ; nemoj ga niu?em odbiti i budi mu poslusna, osim ako ti naredi grijeh prema Allahu, azze ve dzelle.

6. Cuvaj imetak svoga muza u njegovoj prisutnosti i odsutnosti od kuce;

7. Svojim se komsinicama lijepim govorom obracaj i lose dobrim uzvrati.

8. Ne izlazi iz svoje kuce, osim u krajnoj nuznosti; kada izlazis, obavezno se pokri odjecom koja je u skladu sa serijatskim propisima.

9. Ne zaboravi na svoje roditelje kojima moras dobrocinstvo ciniti; sa njima lijepo postupaj i lijepim im se govorom obracaj; budi im pokorna u dobru, a ako te ugone u zlo, onda im otkazi poslusnost.

10. Ako si majka, onda dobro obrati paznju na vaspitanje svoje djece; navikavaj ih na istinu, cistocu, na izvrsavanje dobrih djela, lijep ahlak; kada napune sedam godina, naredi im da obavljaju namaz, a sa navrsenih deset godina ako odbiju da obavljaju namaz, onda primjeni silu. Takodjer, ako su djeca razlicite spoli, u toj dobi treba ih u postelji razdvojiti.

11. Puno spominji Allaha i udjeljuj sadaku; iskrena sadaka ce tebe i tvoju porodicu sacuvati od zla (Allahovom dozvolom).
Ako se budes ovih savjeta pridrzavala, dunjaluk ces, insallah, napustiti sretna i zadovoljna.


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ZA SESTRE

POSJETITE MINBER.BA